Stibygging med rå muskelkraft

Gjengen med engasjerte terrengsyklister har brukt helgen i løypene på Langsetløkka. Blant annet har de fjernet enkeltsteiner på 3 tonn. Slikt blir det fine stier av!

Engasjerte stibyggere på kurset NOTS og Rekkje Stiutvikling hadde på Langsetløkka i helgen. Foto: Vigdis Winge

–Vi gjorde en stor jobb sist høst med å justere, bygge om å forbedre rittløypene før årets arrangement. Noe arbeid pågår de nærmeste dagene, og at vi i tillegg fikk inn NOTS og deres samarbeidspartner Rekkje Stiutvikling til en siste finish i løypene, er vi utrolig fornøyd med, sier Tord Bern Hansen, løypearktitekt for Kalas Rye terrengsykkelfestival. Arbeidet som deltakerne på stibyggerkurset har utført, kommer ikke bare festivalen til gode, men er et godt bidrag inneværende sesong og til neste års terrengsykkelfestival i tillegg til alle som bruker området til uorganisert aktivitet. Vi i Rye setter stor pris på samarbeidet med kommunen, Kjelsås IL og NOTS. Og dette kurset har lært oss å bygge stier med håndkraft med inspirasjon fra romertiden og opp til 1800-tallet. Stiene legges fint inn i terrenget, og etter et år eller så gror det bra til rundt med stedsegen vegetasjon, og det blir lite vedlikehold.  Tungt arbeid, men vi er mange som har blitt inspirert av dette arbeidet.

Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) ble startet i 2004, som en politisk uavhengig organisasjon. Norske syklister er gjennom allemannsretten sikret rettigheter som er helt unike i verdenssammenheng. Likevel ser vi stadig eksempler på holdninger og vedtak som søker å innskrenke disse. Vi ser skogsområder som egner seg ypperlig til terrengsykling forfalle eller omreguleres. -Det var rene slagmarken på mange av stiene etter hogsten i området som grenser mot Skillingsdalen, Sandermosen og Dorullstien i fjor, og vi fikk mange henvendelser om dette, forteller Esben Johansen i NOTS, bosatt på Kjelsås.

Christian fra Rekkje, Tord fra Rye terrengsykkelfestival og Esben fra NOTS diskuterer nye momenter. Foto: Vigdis Winge

Sikkerhet og trygghet er essiensielt. Allemannsretten skal sikre fri og trygg ferdsel for alle. Da er det viktig at svingene ikke er blinde, at de tåler langvarig bruk og ikke slites i stykker på kort sikt.

Sogndalsfirmaet Rekkje Stiutvikling har spesialisert seg på stibygging, som de er ledende på, og eskpanderer i takt med terrengsykkelsportens økende popularitet. 4 av 5 heltidsansatte stilte på Langsetløkka i helgen for å lære bort stibygging. -Vi er utdannet landskapsarktitekter og har spesialisert oss i retning av hobbyen vår, terrengsykling, forteller Roald Eidsheim. I tillegg til å bygge rundbaner og pumptracks, reiser vi rundt i hele landet og lærer bort stibygging i teori og praksis.

Mer om NOTS og Rekkje finner du på

www.nots.no

www.rekkje.no

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Siste nytt

Fartsfest på Langstløkka

29. april er speakern på plass, burgerne er på grillen, rittløypene er striglet, og vi håper på storinnrykk når startskuddet for Kalas Rye terrengsykkelfestival ljomer

Read More »

Direkte streaming

Minner om at vi streamer direkte fra alle ritt. Der kan du se start, runding og målgang. Her er lenke: Rye Terrengsykkelfestival (direktesport.no)

Read More »

De eldre motiverer oss

82 kvinner deltar i Kalas Rye terrengsykkelfestival, blant annet Linnea Nordal Berg og Kamilla Aasebø fra SK Rye som gleder seg til å sykle i

Read More »

392 ryttere til start

-Vi er godt fornøyd med så mange påmeldte ryttere til Kalas Rye terrengsykkelfestival neste helg, sier rittleder Rakel Broholt Fougner. I et normalt år arrangeres

Read More »
Rye Bike Festival

Related Posts

Fartsfest på Langstløkka

29. april er speakern på plass, burgerne er på grillen, rittløypene er striglet, og vi håper på storinnrykk når startskuddet for Kalas Rye terrengsykkelfestival ljomer

Direkte streaming

Minner om at vi streamer direkte fra alle ritt. Der kan du se start, runding og målgang. Her er lenke: Rye Terrengsykkelfestival (direktesport.no)